Bună tuturor!
O vorbă din popor spune ”Până nu vezi, nu crezi”. Așa s-a întâmplat și în cazul meu; până să mă confrunt cu problemele actuale ale tenului meu, cuvinte precum ”acnee”, ”pustule”, ”rozacee”, ”ten sensibil”, ”ten mixt”, ”sebum” erau dintr-o cu totul altă poveste.
Actualmente, în cazul meu, vorbim despre un ten mixt, sensibil și capricios.
M-am întrebat adeseori ce se întâmplă cu organismul meu de mă trezesc cu diverse surprize pe față, unde greșesc atunci când îl îngrijesc și cum aș putea găsi răspunsuri care să mă conducă spre luarea unor măsuri salvatoare. Cu tenul mixt m-am procopsit în urma unor dereglări hormonale, care mi-au dat întreg organismul peste cap, și, cu această ocazie am observat că și sensibilitatea tenului meu s-a accentuat.
V-ați întrebat vreodată ce înseamnă să ai ten sensibil?
Nici eu nu știam la început cu ce se mănâncă acest termen, de unde să-l iau, dar m-am documentat.
În primul rând, tenul sensibil nu caracterizează un tip de piele în sine, un ten sensibil poate fi și unul normal, și unul uscat, dar și unul mixt. Sensibilitatea pielii o asociem cu acneea, rozaceea, dermatita sau eczemele.
Cum ne dăm seama că avem un ten sensibil?
Un ten sensibil se manifestă prin apariția unor pete roșii, senzații de disconfort precum cea de usturime sau arsură, apariția de pustule. Netratat, un ten sensibil se va agrava cu fiecare zi care trece, consecințele fiind dintre cele mai neplăcute. Multe dintre noi nu conștientizăm această problemă și ignorăm diverse simptome (printre care se incluse și subsemnata, până mai ieri!). Cu tenul sensibil ne putem naște sau îl dobândim în timp, cauzele fiind diverse: poluarea din marile orașe, un regim de viață și alimentar haotic, problemele hormonale, folosirea de produse cosmetice neadecvate tipului de ten.
Fiind sub tratament dermatologic, acum câteva săptămâni am primit o ”mostră frumoasă” de sensibilitate din partea tenului meu, când, după rutina de dimineață făcută cu aceleași produse pe care le folosesc de ceva vreme, m-am trezit cu o roșeață puternică pe ambii obraji, care m-a ținut vreo 3 zile, timp în care nu am mai știut ce să fac. Îmi erau roșii obrajii de parcă mă dădusem cu o tonă de blush, îmi ardea fața și mă ustura de numai. Parcă tenul îmi spunea ”Stop! Nu mă mai agresa!” Am întrerupt aplicarea pe față a soluției cu antibiotic, am aplicat strict o loțiune micelară pentru a îndepărta impuritățile, o cremă hidratantă și crema cu SPF 30, toate potrivite tenului meu. Senzația de usturime s-a mai calmat după ce am folosit apă termală, dar roșeața nu a dispărut decât după o vreme. A fost un episod extrem de neplăcut pentru mine și sper să nu se mai repete niciodată.
Ce-i facem tenului sensibil?
Recomandarea mea ar fi ca, în primul și în primul rând să stabiliți ce fel de ten aveți: normal, uscat, mixt, gras, pentru că de acolo pornește tot. Dacă vă regăsiți în simptomele tenului sensibil enumerate mai sus, atunci pe lângă tipicul vostru de ten, mai aveți o supriză în plus și trebuie să-i acordați atenția cuvenită.
- Stabilește-ți un regim de viață cât se poate de echilibrat! Da, ușor de spus, greu de pus în practică, însă nu e imposibil. Mediul înconjurător nu putem să-l schimbăm întru totul, ar însemna să ne izolăm undeva la munte și adio civilizație, dar putem să ne creăm bariere împotriva factorilor nocivi din mediu. Dacă nu avem parte de suficiente ore de somn, dacă nu se hidratăm organismul corespunzător, dacă nu încercăm să ne alimentăm cât mai variat și sănătos, organismul nostru va avea de suferit, iar consecințele se văd imediat pe piele.
- Consultă un medic dermatolog! Dacă ai un ten problematic, sfatul meu este să nu amâni întâlnirea cu medicul dermatolog. Acesta îți va spune ce fel de ten ai, ce produse să folosești, ce pași sunt de urmat pentru a trata acele probleme și te va sfătui cum să-l protejezi pe viitor.
- Îngrijește-ți corect tenul! Odată ce ai stabilit ce fel de ten ai, acordă-i atenția cuvenită. Îngrijește-l cu produse care i se potrivesc. Dacă ai un ten mixt, spre exemplu și sensibil pe deasupra, demachierea trebuie să fie una blândă, să nu mai agraveze problemele existente, crema hidratantă folosită să nu încarce tenul și să nu uităm de crema cu SPF (cel puțin 30 pentru perioada de vară, până în 30 în sezonul rece!) Produsele adecvate fiecărui tip de ten folosite corespunzător ne vor ajuta să ținem sub control problemele acestuia și vor contribui în timp la rezolvarea lor.
- Folosește produse bine formulate! Încearcă, pe cât posibil să eviți să pui pe față produse care conțin alcool, parfum și alți iritanți, deoarece folosirea lor îți va agrava problemele deja existente.
Mai tencuim fața?
Dacă avem un ten sensibil, asta nu înseamnă că nu mai trebuie să ne machiem. Produsele de machiaj trebuie alese și ele cu grijă, trebuie să fie potrivite nevoilor tenului nostru, trebuie să nu aibă ingrediente iritante și ideal ar fi să aibă și SPF. Alegerea unui fond de ten potrivit tenului nostru este extrem de importantă. Intrând în contact direct cu pielea, un fon de ten bun poate face minuni pentru pielea noastră, ne apără de radicalii liberi, hidratează și matifiază.
Eu, personal mă aflu în căutarea fondului de ten perfect care să suplinească nevoilor tenului meu mixt și sensibil. De curând am aflat că La Roche-Posay a lansat gama de fond de ten intitulată Toleriane Teint, gamă care este adaptată dermatologic tuturor tipurilor de piele, chiar și celei sensibile. Astfel, vorbim despre prima gamă de fond de ten care controlează reacțiile pielii sensibile pentru a oferi confort și un machiaj rezistent pe parcursul întregii zile.
Mi-ar plăcea să pot să încerc și eu acest fond de ten, mai exact, Toleriane Teint - fond de ten spumă cu efect matifiant, cu o formulă din câte văd inovatoare, drept pentru care m-am înscris la concursul dedicat bloggerilor organizat pe blogul Sabinei Cornovac. Vă puteți înscrie și voi în calitate de cititoare sau în calitate de bloggers.
Sper ca aceste informații să vă fie de folos!
A voastră, Rally!
No comments :
Post a Comment